Máte chuť na šálek voňavé, čajíčkové kávy, co vás zahřeje a vykouzlí spokojený úsměv i uprostřed zimních plískanic? Káva z Etiopie je vždycky dobrou volbou! Českobudějovický Kmen představuje tuhle dobrotu, vyladěnou do čajových tónů s voňavými květy kávovníku a chutí sladkého citrusového ovoce. Ideální na klasický hand brew nebo batch brew.
Gedeb je jednou z oblastí v Gedeo zóně, kde se oblast Kochere rozkládá na západ, Yirgacheffe na severo-západ, Bule na sever a Oromia na východ a jih. Doslova přeloženo jako 'Země mnoha pramenů', Yirgacheffe má ideální topografii, nadmořskou výšku i zdroje vody, a je dokonce jedním z nejuznávanějších míst pro produkci výběrové kávy na světě. Zdejší farmáři jsou většinou malé vícegenerační skupiny, mnohdy pracující jen na pár hektarech půdy. V tomto případě se ale jedná o opravdovou raritu: káva pochází z jediné farmy a rukou jediného farmáře. Matias Belekew s rodinou pěstují zrna na šestihektarové farmě. Kávu zpracovávají ve své vlastní stanici promytou metodou s 72hodinovou fermentací před samotným mytím. Chuť takhle zpracovaných zrnek dokonale vystihuje jedinečný terroir regionu a navíc zvýrazňuje sladké tóny.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou a poté se suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 - 2000 m.n.m.