Melka Gumie z pražírny Square Mile přináší do vašeho šálku lehkost a jemnost letních dnů. Tato káva, pražená na světlejší stupeň, nabízí chuťový profil plný broskví a bergamotu s hedvábným zakončením. Její květinové tóny a jemná sladkost jsou ideální volbou pro milovníky výběrové kávy, kteří hledají osvěžující a delikátní zážitek. Melka Gumie je esencí letního potěšení, které si můžete vychutnat každý den.
Káva Melka Gumie pochází z regionu Yirgacheffe, konkrétně z oblastí Hafursa Waro, Haro a Hafursa Worabi, kde žije a pracuje více než 500 místních farmářů. Tito farmáři, včetně samotné Melky, dodávají své pečlivě vypěstované kávové třešně do mycí stanice Hafursa Waro, kterou vlastní Ato Kumulachew. Tato mycí stanice byla založena s cílem podpořit místní komunitu a zdůraznit odbornost tamních pěstitelů kávy. Ato Kumulachew, který vyrostl v této oblasti, se rozhodl vytvořit prostor, kde se mohou setkávat farmáři a společně pracovat na zvyšování kvality své kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1890 m n. m.
- Producenti: Haro a Hafursa Worabi
- Zpracovatelská stanice: Hafursa Waro