Kmen slaví 8+2té narozeniny! A jak jinak to oslavit lépe než kávou s chutí citrónového čaje, lesních plodů a tropického ovoce. A proč vlastně 8+2? A proč jahoda, když není jahodová? Tolik otázek, které nesou velký příběh. Pražič Petr totiž přesně před 10 lety založil pražírnu Fragarii a přinesl výběrovou kávu na jih Čech. V latině znamená fragaria jahoda, proto na zadní straně sáčku najdete schovanou jahůdku. Po 8 letech se k němu přidali další parťáci, firma dostala nový kabátek a vznikl Kmen. Ten Kmen, který znáte už 2 roky.
Tato zrnka pochází z oblasti Sidamo. Díky vysoké nadmořské výšce kávovníky rostou pomaleji a v chuti se více projevuje sladkost a přirozená acidita. Farmáři kávu zpracovali naturálně a to znamená, že nechali celé kávové třešně sušit na slunci na afrických postelích. Za pravidelného obracení ji sušili po do dobu 14 dní a zrnka tak získala sladkost z dužiny kávových třešní. Odrůdy 74112 a 74110 byly speciálně vyšlechtěné v sedmdesátých letech tak, aby byly odolné vůči škůdcům napadajícím kávovníky. Číslo 74 na začátku odkazuje na rok, kdy byly odrůdy vyšlechtěny.
Naturální metoda, známá též jako suchá metoda, je tradiční technika zpracování kávy, při které jsou celé plody kávovníku sušeny přímo na slunci. Plody mohou být sušeny na betonových plochách či na visutých postelích, které umožňují lepší cirkulaci vzduchu. Klíčovým aspektem tohoto procesu je pravidelné otáčení plodů k zajištění rovnoměrného sušení a předejití plísni a fermentaci. Naturální metoda zanechává v kávě intenzivní, ovocné a sladké tóny, jelikož zrna kávy jsou během sušení v kontaktu s ovocem. Přestože je tento proces méně nákladný, vyžaduje pečlivou kontrolu a dlouhé sušicí období, což z něj činí riskantní metodu v oblastech s vyšší vlhkostí.
- Nadmořská výška: 2400 m n. m.
- Farma: Gango Village