Výběrová káva Etiopie ODACO ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny melounu, papáji a mléčné čokolády.
Etiopská farma Gatta, která dostala své jméno podle nedalekého vodopádu, se nachází v nadmořské výšce 2 210 metrů a také to přispělo skvělé kvalitě vypěstované odrůdy Heirloom. Právě suché zpracování této variety zaujalo naše chuťové pohárky. Dalším velkým plusem bylo vakuové balení zeleného zrna, neboť tento způsob balení zajišťuje dlouhodobou kvalitu kávy bez degradace. V chuťovém profilu jsme objevili sladký meloun, papáje a mléčnou čokoládu. Takže neváhejte a udělejte si radost skvělou kávou z Etiopie, která vám zpříjemní slunečné jarní dny.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 2210 m n. m.
- Sběr: 3/2021
- Farma: Gatta Family Farm