Promytá Etiopka přesně tak jak ji máme rádi! Pochutnejte si na kávičce ze španělské pražírny Dalston Coffee. Její vyvážené tóny po šťavnatých broskvích a pomerančích jistě nadchnou každého kávomila, který ujíždí na lehkých kávách s osvěžujícím chuťovým profilem. Jako bonus se můžete těšit na florální tóny, které kávě dodávají její nadčasovost.
V zemi, která je tradičním producentem kávy, dochází k velkým změnám. V Etiopii získává stále více mladých producentů kávy morální podporu díky uvolnění regulace ECX a zahájení soutěže Cup of Excellence. Mezi ně patří i Biniyam Aklilu. Biniyam přizpůsobuje metody zpracování požadavkům zákazníků a vytváří originální šarže. Nyní, ve svých 28 letech, se zdá, že společnost Biniyam má potenciál rozvíjet se ve všech možných směrech. Historie společnosti Nardos Coffee sahá až do 60. let minulého století, kdy Biniyamův pradědeček zahájil v Guji produkci kávy. Později tam jeho dědeček vybudoval zpracovatelskou stanici. Byla to vůbec první soukromě provozovaná mycí stanice v regionu. V roce 1998 pak Biniyamův otec založil společnost na vývoz kávy. Během tří generací se rodině podařilo uskutečnit tento významný podnik, který zanechal nesmazatelnou stopu v historii etiopské kávy. Dnes společnost Nardos Coffee provozuje devět mycích stanic a šest suchých mlýnů v Guji, Yirgachefe a v oblasti Uraga a zaměstnává 115 stálých zaměstnanců.
Tato kávička je zpracována promytou (washed) metodou, která zajišťuje její čistou a lehkou ovocnou chuť. Po ručním sběru třešně krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Následně se opět fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranily i zbytky slizu a mohly se později sušit na afrických postelích do požadované vlhkosti, než jsou připraveny na export.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.800 m n. m.
- Producent: drobní farmáři prostřednictvím společnosti Nardos Coffee