Pokud patříte mezi milovníky šťavnatých káviček, tak si rozhodně nesmíte nechat ujít tento kousek od pražírny Square Mile. Jedná se o naturálně zpracovanou kávu z Etiopie, která vás v šálku překvapí svou výraznou šťavnatostí broskví a jahod. Vše je doplněno sladkým a čokoládovým závěrem. Dohromady tak vše vytváří filtr, na který jen tak nezapomenete!
Nesru Abanura je producentka kávy z kebele Kota v oblasti Jimma v jihozápadní Etiopii. Nesru a její manžel Mensur jsou členy skupiny Tokuma Group, což je společenství producentů kávy, kteří jsou držiteli vlastních vývozních licencí, což jim umožňuje prodávat kávu přímo dovozcům a pražírnám (na rozdíl od prodeje místním zemědělským družstvům, etiopské komoditní burze atd.). Vzhledem k nákladům na vybudování a provoz promývací stanice je logické, že relativně malí etiopští producenti kávy, jako jsou Nesru a Mensur, zpracovávají své loty výhradně naturální metodou, která nevyžaduje použití depulperů ani infrastruktury pro fermentaci a promývání. Samotná farma se poté rozkládá na devíti hektarech v příznivé nadmořské výšce přibližně 2000 metrů nad mořem.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.