Etiopka jak má být! Přinášíme vám vymazlená etiopská zrnka, která obsahují vše, co od kvalitní kávy z Etiopie očekáváte. V chuti se můžete těšit na sladké aroma datlí a svěžích pomerančů. To vše doplní výrazné a typické aroma černého čaje. Právě čajové aroma je to, co na Etiopkách tak moc zbožňujeme a troufáme si řict, že tahle zrnka budete zbožňovat taky!
Pěstování kávy je nedílnou součástí kultury ve vysokohorských oblastech Etiopie. V této oblasti a jejích zónách vznikají jedinečné a chuťově vynikající kávy. Kávová usedlost Sheka o rozloze 1 500 hektarů je díky kvalitním půdním typům Nitisol, svěží zeleni a mírnému reliéfu ideální pro pěstování kávy. Usedlost má jeden z největších srážkových úhrnů v Etiopii (1 800 - 2 200 mm) a nachází se v biosférické rezervaci Sheka UNESCO v nadmořské výšce 1 680 až 1 875 metrů. Název provincie Illubabor, ze které kávy pochází, vznikl složením dvou slov: Illu, které značilo jméno rodu a Abba Bor(a), což značilo přezdívku Chali Shoneho, který byl součástí vládnoucí rodiny v oblasti, když ji dobyl Shewa.
Kávová zrnka jsou zpracována tradiční promytou metodou. Do mokrého mlýna se přijímají kávové třešně, které se následující den zpracovávají v demuscilageru (promývačkaú a namáčejí. K rozprostření kávových zrn k sušení se používá vyvýšené lůžko. V závislosti na klimatických podmínkách se mohou příležitostně sušit i mechanicky. Kávová zrna se při skladování uchovávají odděleně od nepraných zrn.
- Nadmořská výška: 2.100 - 2.300 m n. m.