Výběrová káva Etiopie SHONORA GATA z pražírny El Cafetero je charakteristická tóny višní v čokoládě, borůvek a jasmínu.
Společnost Shonora Coffee byla založena před 30 lety společností Shonora Gata se stanicí na zpracování mokře zpracované kávy. V posledních třech letech převzali stanici dva Gataovi synové Adugna a Morkata, kteří dohlížejí na různé změny a vylepšení, jako je například rozšiřování stanice a aktualizace strojů. Stanice nyní zpracovává kávové třešně až od 150 místních pěstitelů na farmách, jejichž velikost se pohybuje od 0,5 do 8 ha a nacházejí se v rozmezí 2 200 až 2 300 m.n.m. Káva se pěstuje ve stínu stromů v bohaté sopečné půdě, bez použití chemických hnojiv. Někteří producenti pěstují mezi kávou i jiné plodiny - například enset (etiopský banán) a kukuřici -, ale to je obecně pro jejich vlastní spotřebu. Veškerá káva je ručně sklizena.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 2 200 – 2 300 m n. m.