Nizozemští Manhattaňáci přináší novou kávičku z Etiopie plnou sladkého ovocíčka. Můžete v ní najít šťavnatý jahodový džus, hutný bobulkový kompot a sladkost cukru. Tahle slaďoučká zrnka vám vykouzlí bonbónové espresso, na které budete ještě dlouho vzpomínat!
Ture Waji a jeho bratr Assefa vypěstovali kávu Sookoo koncem roku 2018. Nachází se v Odo Shakiso v regionu Oromia a zóně Guji. Třešně pocházejí z okolních Kebele (sousedství) a loty jsou pojmenovány po Kebele, ze kterých se káva pěstuje. Tato konkrétní šarže pochází z Shoondhisa Kebele. Většina třešní dodávaných do kávové stanice Sookoo ze Shoondhisa je kombinací Gibirinna 74110 a Serto 74112. Obě jsou z výběrů Metu Bishari vypěstovaných ve stejnojmenném lese v zóně Illubabur Jimma Agricultural Research Center (JARC) založené v roce 1974. Byly speciálně vybrány pro svou odolnost vůči onemocnění kávových bobulí.
Po dodání do centralizovaného umístění Sookoo procházejí třešně intenzivním tříděním, než jsou okamžitě usušeny na vyvýšených afrických postelích po dobu 21–28 dní. Zde se třešně uchovávají v extrémně mělkých vrstvách a obracejí se nejméně šestkrát denně, aby bylo zajištěno rovnoměrné a přesné sušení. Důraz Sookoo na detail při zpracování jejich přírodních látek z nich dělá jedny z nejdynamičtějších, nejvýraznějších a transparentních káv.
Shakisso je název zpracovatelského závodu ve stejnojmenném městě ve známém etiopském regionu Guji, kde zpracovávají kávu od drobných farmářů žijících v okolních vesnicích. Nachází se v nadmořské výšce 2.100 m n. m.
- Nadmořská výška: 2.173 m n. m.
- Producent: Ture Waji
- Zpracovatelská stanice: Sookoo coffee