Výběrová káva Etiopie STARFISH z maďarské pražírny Roastopus je charakteristická tóny jahod, broskví a bergamotu.
Tato káva nese svůj název po stejnojmenných horách, ve kterých leží většina malých farem místních pěstitelů, z jejichž úrody je káva zpracována. Zpracování této kávy bylo výsledkem návštěvy syna majitele promývací stanice Daye Bensa u Josua Moralese v guatemalské firmě Los Volcanes Coffee. Kenean Dukamo byl fascinován novými způsoby zpracování a díky spolupráci s Josuem pak vytvořil postup zpracování této kávy. Ten je variací tradičního promývacího procesu, při kterém je před sušením zrno zbaveno dužniny za použití vody. Zde však voda v promývacích tancích použita nebyla. Proto je tato metoda také nazvána „suchou fermentací“. Zrno zbavené slupky a většiny dužniny tak leží v promývacím tanku, kde v teplém prostředí automaticky a rychle začínají fermentační procesy. Celý proces vyžaduje mnohem méně vody než tradiční promytí a kromě kladného dopadu na výslednou chuť kávy tak má také příznivé ekologické dopady.
Zpracovatelský závod Bombe je ve svém regionu velice úspěšný díky své skvělé organizaci a progresivnímu přístupu ke zpracování a ekologii. Je proto hojně využíván producenty i z jiných blízkých oblastí.
Etiopie je považována za kolébku kávy samotné a její produkce je bezmála 10% hrubého domácího produktu krajiny. Odhaduje se, že v Etiopii rostou tisíce dosud nepopsaných odrůd, které z krajiny dělají region s největší kávovou biodiverzitou na světě. Když si vezmeme historickou tradici a způsob pěstování kávy v Etiopii spolu s politickou situací a místním systémem, je téměř nemožné najít jednodruhové/jednoodrůdové loty (části sklizně). Přestože se to v posledních letech začíná pomalu měnit, zatím stále je typickým označením odrůdy kávy z Etiopie – Ethiopian heirloom varieties neboli etiopské původní odrůdy.
- Nadmořská výška: 1.920 - 2.020 m.n.m.
- Farma: Bombe Abore
- Producent: Daye Bensa