Výběrová káva Etiopie SUKE QUTO - honey - vzorek z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny medu, kandovaných pomerančů, černého čaje a dochutí mléčné čokolády.
V etiopském regionu Guji se na svazích mezi horskými plošinami v nadmořských výškách převyšujících 2000 metrů se nachází vulkanická zemědělská půda bohatá na živiny. Suke Quto představuje lokální mycí stanici, která slouží třem stovkám pěstitelů a třem farmám. Než se majitel stanice, pan Tesfaye Bekele, stal kávovým pěstitelem, pracoval mnoho let pro etiopskou vládu v oblasti správy přírodních zdrojů. Možná právě díky tomu kávové plantáže v okolí Suke Quto připomínají spíše kávový les, kde bují biodiverzita, než zemědělskou oblast.
U Honey metody třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1.800 – 2.200 m n. m.