Připravte se na kávový zážitek plný květinových a ovocných tónů! Tato naturálně zpracovaná káva z Etiopie od pražírny Tim Wendelboe vám nabízí jedinečnou kombinaci květinových vůní a aroma tropického ovoce a jahod, která vás okouzlí již na první ochutnání. Ponořte se do jemných vůní rozkvetlých květin a užijte si svěžest exotických ovocných plodů, které tuto kávu doprovázejí.
Negussie Tadesse je majitelem společnosti Tatmara. Pozemek koupil a kávu začal pěstovat v roce 2010. Farma o rozloze 80 hektarů je v podstatě původním lesem. Kromě drobné produkce medu zde mezi kávou roste divoký kardamom, dlouhý pepř a ovoce, což přitahuje i divoká zvířata, jako jsou paviáni a prasata, která žerou kávové třešně a mohou kávovníky lámat. Z tohoto důvodu Negussie zvažuje, že na farmě vysadí více ovoce, aby odlákal zvířata od konzumace kávových třešní. Negussie nepoužívá žádné zemědělské vstupy ani agrochemikálie. Jedinou prací, kterou na farmě vykonává, je ruční sekání plevele, aby ho potlačil, a také vytváření krytu na půdu (mulčování), aby se zabránilo vysychání půdy. Prořezává kávovníky a obnovuje některé staré kávovníky, které byly na farmě vysázeny ještě předtím, než pozemek koupil. Díky původnímu lesnímu porostu je půda opravdu bohatá na organický materiál a mikroorganismy, které pomáhají vyživovat kávovníky. To s největší pravděpodobností přispívá k velmi vysoké kvalitě káv z této farmy.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.