Výběrová káva Etiopie TATMARA z norské pražírny Tim Wendelboe je charakteristická tóny jahod, tropického ovoce a květin.
Tatmara je jedna z nejkrásnějších kávových plantáží, na kterých jsem kdy byl. Káva roste v původním lese plném starých původních stromů, koření, keřů a divoké zvěře. Negussie na své farmě nepoužívá žádná minerální hnojiva ani agrochemikálie a kontrola plevele se provádí ručně. Stromy na farmě jsou zdravé a dobře plodí, což je pravděpodobně způsobeno zdravou lesní půdou bohatou na půdní biologické látky, které stromům dodávají živiny. Osobně se domnívám, že tyto kávy jsou tak komplexní, plné chuti a snadno extrahovatelné nejen díky kultivaru, který se pěstuje, ale také proto, že rostou pomalu ve stínu stromů na velmi zdravých půdách ve svém původním prostředí.
Kávová plantáž Tatmara se nachází nedaleko Bongy, hlavního města Kaffy v Etiopii, a patří Negussiemu Tadesemu. Před několika lety se Etiopie otevřela menším pěstitelům, aby mohli prodávat kávu přímo pražírnám. Když se tak stalo, okamžitě jsem kontaktoval francouzskou dovozní společnost Belco, zda by mi nepomohla navázat kontakt s některými farmáři, se kterými bych mohl začít spolupracovat a nakupovat od nich kávu. Po týdnu cestování po oblastech Jimma a Kaffa jsem si všiml několika farem, které mě zaujaly, a jednou z nich byla kávová plantáž Tatmara a farmář Negussie Tadesse.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.
- Producent: Negussie Tadesse