Výběrová káva Etiopie TELILA HONEY KECHO ANDERACHA z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny meruněk, džemu a manga.
Sezónní Telila je kombinací šarže honey od farmářů dodávající do Telila z Kecho Anderacha Kebele v oblasti Gera v Jimmě. Vlastníkem a provozovatelem je etiopsko-americká společnost Mike Mamo. Letos již druhou sezónu nabízíme kávu z Telily. Jak možná víte, honey zpracované kávy z Etiopie nejsou přiliš běžně k dostání. Prostřednictvím své rodinné exportní společnosti Addis Exporters má Mike dlouholeté vazby na etiopský kávový průmysl. Je to vycházející hvězda a my se nemůžeme dočkat, až se s vámi o tato zrnka podělíme.
U honey zpracování třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody. Dnes “medové“ kávy potkáváme hlavně v El Salvadoru nebo v Kostarice, kde dotáhli honey metodu téměř k dokonalosti a dokonce zde rozdělují různé typy honey káv podle množství dužiny ponechané na zrnku. Na etiketách našich káv tak můžete často najít metody honey zpracování jako white, yellow, red nebo black honey. White honey jsou blíže promytým kávám a black honey chutnají podobně těm naturálním.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.