Rádi byste si vychutnali kávu s karamelovou sladkostí a hladkým koncem, ale kofeinová káva vám nedělá dobře? Nevadí. Máme pro vás tuto alternativu od Puchero Coffe Roasters, se kterou si můžete v pohodlí domova připravit perfektní bezkofeinové espresso a užít si tak chutě máslových sušenek se švestkami a skořicí.
Mustefa Abakeno je drobný zemědělec, který vlastní 18 hektarů půdy, na níž vyrábí tuto krásnou kávu bez kofeinu. Tento proces dekofeinizace využívá oxid uhličitý (CO2), přírodní látku, která má tu vlastnost, že se selektivně slučuje s kofeinem. Spařená zrna se koupou ve stlačeném oxidu uhličitém a kofein se odstraňuje pomocí filtrace dřevěným uhlím. V porovnání s jinými procesy zůstávají chuťové složky v kávových zrnech po celou dobu procesu, místo aby se nasákly a pak se do nich opět dostaly.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 2000 m n.m.
- Producent: Mustefa Abakeno