Jestli hledáte kávu, která vás vezme na chuťovou cestu plnou tropických vůní, sametové textury a sladkého ovocného dozvuku, tato Etiopie od Nømad Coffee je přesně to, co vás na tuto cestu přivede. V šálku se rozvine tóny čokoládového krému, svěžích borůvek a exotického loquatu doplněné o nuance lesního ovoce, květinový nádech a hrozny. Celek je elegantní, šťavnatý, s jiskřivou aciditou a sladkým aftertastem. Espresso z téhle kávy? Čistá poezie.
Za touhle výjimečnou kávou stojí Tomas Ganamo, farmář srdcem i duší z oblasti Bombe v regionu Sidamo. Farma o rozloze 6 hektarů mu byla svěřena už v roce 1991 od jeho otce, který původně pěstoval teff a kukuřici. Tomas ale cítil, že půda má na víc. Tento potenciál využil v roce 2005, kdy se rozhodl pro pěstování kávy. Prvně prodával své třešně místním mlýnům, ale touha mít plnou kontrolu nad kvalitou ho v roce 2018 vedla k vybudování vlastního mlýna. Od té doby jde kvalita strmě nahoru. Od roku 2020 spolupracuje s Lulo Coffee, díky čemuž se jeho výběrové kávě otevírají dveře do světa. Tomas je ale víc než farmář – je otcem 6 dětí, kterým předává lásku k přírodě, tvrdou pracovní morálku a důležitost vzdělání.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška 2090 - 2200 m n. m.