Výběrová káva Etiopie URAGA italské pražírny Gardelli Coffee je charakteristická tóny jahod, pomeranče, manga a papáji.
Tento mikrolot pochází z mokrého mlýna Guji Uraga. Tento mlýn se nachází v oblasti Guji v regionu Oromia. Shromažďují se zde třešně od místních drobných zemědělců, které jsou pěstovány v nadmořské výšce mezi 1 900 a 2 100 m n. m. Kávovníky jsou obvykle zastíněny kordiemi a akáciemi. V průběhu let si tato oblast získala vynikající pověst díky kvalitním kávám a produkuje některé z nejvyhledávanějších mikrolotů na světě. K vysoké kvalitě káv Yirgacheffe a Guji přispívá kombinace vysoké nadmořské výšky (v některých oblastech až 2 200 m n. m.), úrodné půdy, stálých a vydatných dešťů a bohatých znalostí. Původní odrůdy, které v Etiopii rostou divoce, významně přispívají k jedinečné chuti a neobvyklému, ale vytříbenému šálku.
Odhaduje se, že v Etiopii existuje něco mezi šesti a deseti tisíci odrůdami kávy. Vzhledem k tomuto kolosálnímu číslu nebyly dosud provedeny genetické testy, které by kupujícím umožnily odrůdu rozlišit. Vzhledem ke křížovému opylení, ke kterému přirozeně dochází ve volné přírodě. Heirloom je tedy souhrnný název. To však z etiopské odrůdy dělá docela záhadu - každá vesnice nebo město může mít jinou odrůdu, která může mít velmi jedinečné vlastnosti.
Vzhledem k tomu, že výrobci stále více zohledňují vliv fermentace na kvalitu a profil své kávy, zavádějí do svého repertoáru různé zajímavé techniky, aby zpestřili svou nabídku. Jednou ze stále oblíbenějších metod je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí, což znamená, že káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. Tato naturálně zpracovaná šarže prochází 48 h fermentací v nádrži a poté se suší v sile při teplotě 28 °C. Sušení se přeruší po 16 h a teplota se zvýší na 37 °C, dokud vlhkost zrn nedosáhne 20 %. Poté se káva ponechá 24 h v uzavřených sudech a následně se suší v parabolické sušičce na 10 %.
- Sklizeň: 1/2022
- Nadmořská výška: 1 900 – 2 100 m n. m.