Výběrová káva Etiopie URAGA z nizozemské pražírny Rum Baba je charakteristická tóny květin, peckového a bobulového ovoce.
Tento lot pochází ze soukromé mycí stanice Uraga, která se nachází v Uraga woreda v Guji. Tato mycí stanice byla postavena v roce 2010 a je ve vlastnictví Zelalem Alemu. Třešně byly zakoupeny od mnoha drobných pěstitelů, kteří žijí poblíž. Zpracování kávy má pod kontrolou pan Melkisa.
V Guji se káva pěstuje na velmi malých farmách (méně než ½ hektaru každá v průměru) vedle kukuřice, ječmene, fazolí a pšenice. V mycí stanici Uraga se vyrábí káva promytá i suše procesovaná. Kávy v Etiopii lze obvykle vysledovat až k úrovni mycí stanice, kde mají drobní farmáři – z nichž mnozí vlastní méně než ½ hektaru půdy a v průměru jen 1/8 hektaru – dodat kávu podle hmotnosti, aby obdrželi odměnu za tržní cenu. Káva je tříděna a zpracovávána do lotů bez uchování informace o tom, jaká sklizeň je z kterého lotu.
Tato Etiopie je anaerobně procesovaná. Nejdříve se třešně ponoří a nechají ležet v nádržích s vodou, aby se odstranila kávová zrna o nízké hustotě, a poté se třešně uzavřou do vzduchotěsných a kontrolovaných fermentačních nádrží. Nádrže se regulujou ventily, aby se zajistilo, že během celého procesu fermentace nemůže proniknout dovnitř kyslík. Fermentace probíhala 7 dní, dokud hodnota pH neklesne na 3.8, aby se dosáhlo požadovaného profilu vinné, ovocné, šťavnaté a bohaté květinové chuti. Během 7 dní byly fermentační nádrže umístěny ve vodních lázních, aby se udržovala stálá teplota mezi 15 a 18 stupni a aby kvašení probíhalo velmi pomalu. Proces kvašení byl homogenizován otáčením nebo přemísťováním nádrží. Na konci sedmého dne se kvašení přerušilo vyjmutím třešní z nádrží. Třešně se sušily 30 dní pod stínící sítí na afrických záhonech. Po skončení sušení a snížení vlhkosti na 12 % se třešně sesbíraly a uskladnily v příznivém skladu na čtyři týdny odpočinku.
- Región: Yirgacheffe, Guji region, Uraga
- Farmář: sdružení malých farmářů
- Nadmořská výška: 1950- 2000m n.m.