Výběrová káva Etiopie WUSH WUSH NATURAL z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny bobulového ovoce, Rooibos čaje a švestek.
Tato káva je první káva ze sklizně 2022 od našich přátel z Catalyst Coffee. Stejně jako zbytek kávového světa má i etiopská káva za sebou bouřlivý a náročný rok. Mezi pandemií, napjatými volbami a začátkem války v Tigraji představovalo získávání kávy v Etiopii v posledních třech sezónách jedinečné výzvy. Naši přátelé Zele, Emily a Michael z Catalyst Trade nadále odebírají úžasné kávy a dělají to s laskavostí a velkorysostí. Na začátku letošní sezóny jsme čelili skutečnosti, že propásneme další sezónou cuppování vzorků a vzdáme se cesty do východní Afriky kvůli pandemii. Místo toho jsme se vydali do Portlandu, abychom navštívili jejich novou laboratoř, kde s přáteli z Catalyst Trade na kávách pochutnáme. Po dvou intenzivních dnech cuppování jsme byli schopni zkompletovat naše výběry na celou sezónu. Tahle káva od Wush Wush stála na stole už druhým rokem.
Každá část Etiopie má svou vlastní mystiku a západní oblast Keffa není výjimkou. Malé cesty a silničky se pomalu promývají do úrodných a různorodých kopců, které mizí v mlhavé obloze. Načechrané stromové koruny se vynořují v obzoru jako bavlněné koule obarvené do nejhlubší jarní zeleně. A uprostřed toho všeho se nachází promývací stanice Wush Wush, ze které tato káva pochází.
Dinkalemova stanice Wush Wush je jednou z nejveselejších, které můžeme každý rok navštívit, s usměvavými tvářemi všude kolem, čistým zařízením a dobře organizovaným pracovními postupy. Sám Dinkalem je veselý muž, který je hrdý na to, co pro tuto oblast ve spolupráci se svou ženou Sofií dokázal. Ona organizuje charitativní práce, jako jsou vzdělávací sezení pro děti a distribuce jídla pro , a on provozuje obchod s kávou na dvou místech (jedno ve Wush Wush a druhé v Dinbira pro promytou a naturální zpracování). Dinkalem je hrdý na to, že vyrábí převážně vysoce kvalitní kávu. Jeho mycí stanice ve Wush Wush je tuto sezónu stará 6 let a rozkládá se na dvou hektarech s dlouhými sušicími lůžky táhnoucími se až do vzdálených končin pozemku, který je ohraničen nádhernými lesy, jež jsou pro region Keffa charakteristické. Nedaleká řeka Agama poskytuje vodu na mytí v Dinkalemově promývací stanici; poté, co byly kávy zbaveny slupky, fermentovány a promyty, jsou umístěny na sušící lůžka, aby se dosáhlo optimální vlhkosti.
Sušicí lůžka se skládají z plastu, drátěného pletiva a místních stromových materiálů. Pracovníci mycí stanice pečlivě ručně vybírají vady a zrnka několikrát denně přikryjí v závislosti na slunci nebo dešti. Jakmile dosáhnou optimální vlhkosti, káva se přesune do skladu, který je čistý a vyrobený z plechu, jak je v této oblasti obvyklé. Dinkalem na skladu zakazuje boty, parfémy a jakékoli jídlo a nápoje, aby byla zajištěna veškerá hygiena. Jakmile je připraven kávu převézt, Dinkalem ji naloží do náklaďáků a odveze do skladu v nedaleké Bonze, kde ji úředníci analyzují a zaregistrují se známkou. V tu chvíli je pak převezena do Addis Abeby. S kávou z této stanice pracujeme již 5 sezón a nemůžeme z ní být více nadšeni.
Tato naturálně zpracovaná káva, vypěstovaná v uznávané vesnici Wush Wush, zasáhne všechny znaky špičkové kávy z oblasti Keffa. Díky jedinečnému profilu bobulového ovoce a čaje Rooibos bude tato káva hitem pro fanoušky ovocných káv.
- Nadmořská výška: 1900 m n.m.