Sváteční barrelka hlásí návrat. To je výběrová káva Etiopie XMAS BARREL CELEBRATION z polské pražírny HAYB. Těšit se můžete na parádní chuť hřebíčku, medu, rumu a vanilky. Věříme, že vám tato kávička zpříjemní vánoční atmosféru.
Předešlé barrel aged kávy z dílny HAYB pocházely z Keni, Rwandy, Kolumbie a v minulosti i z Etiopie. Právě k Etiopii se však chtěli vrátit a představit vám vánoční speciál XMAS BARREL CELEBRATION. Káva zrála v sudech bourbonu Four Roses a piva One of Each z Artezan Brewery.
Nejdříve tu byl sud, do kterého před několika lety v USA nalili bourbon Four Roses. Po ukončení stárnutí musel sud opustit lihovar a jít dál - v souladu s tradicí a předpisy musí bourbon zrát vždy v čerstvém sudu, nejde ho použít po druhé! Tento prázdný sud pak odletěl do Evropy, do Varšavy, konkrétně do Błonie, do pivovaru Artezan. Zde v něm poté stárlo pivo Imperial Porter. Když se pak sud vyprázdnil, naplnili ho v HAYBu kávou a zahrabali - a vznikl z toho tento unikátní vánoční speciál.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Nakonec se zrnka nechala odležet v sudech na několik dní, čímž si získala výborné aroma, které ovšem nepřebíjí chuť výsledné kávy. Tato zrnka jsou vyvážená, sváteční a navodí perfektní vánoční atmosféru.
- Nadmořská výška: 2.000 m n. m.