Milovníci lehkých a ovocných káv, máme pro vás skvělou novinku! Pražírna Rocket Bean Roastery si pro vás připravila tuto promytou Etiopii, která vás nadchne právě zmiňovanou lehkostí. Ponořte se do jemných vůní jasmínu, svěžího těla připomínající černý čaj a také do sladkostí rozinek v čokoládě, které tuto kávu doprovázejí.
Vysoko na východních svazích Velké příkopové propadliny se nachází kebele Aricha, která leží v srdci zóny Gedeo a regionu Yirgacheffe. Kolem kebele Aricha, kde se z údolí pod ní zvedají chladivé mlhy a lehký vánek, se rozkládá Aricha Forest, rozsáhlý přírodní kávový les, který je proslulý vynikajícími kávami pěstovanými ve stínu. Mebrahtu Aynalem je jedním ze zakladatelů společnosti Boledu Industrial, který vlastní a provozuje promývací stanici ve spolupráci s Abyote Ageze a místními zemědělci. Stanice využívá zhruba 1500 pěstitelů a máme 220 vyvýšených afrických lůžek na sušení kávy. Samotné kávovníky pěstují místní zemědělci v rámci samozásobitelského hospodaření v lese Aricha.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 - 2000 m n. m.