Výběrová káva Guatemala ACATENANGO ze slovenské pražírny Goriffee Roastery je charakteristická tóny mandlí, čokolády a švestek.
Asi 150 drobných zemědělců z okolí sopky Acatenango je součástí družstva Asoproguate, které vypěstovalo tuto skvělou šarži vhodnou pro přípravu espressa. Cílem družstva je umožnit malým zemědělcům přístup na mezinárodní trh s kávou. Získáním přístupu mají menší zemědělci možnost rozvíjet své podnikání. Celkově se kvalita kávy produkované v Guatemale zvyšuje díky rozmanitosti producentů v tomto odvětví. Přibývá drobných pěstitelů, kteří pěstují výjimečnou kávu ve vysokých nadmořských výškách. Družstva jsou pro mnoho drobných zemědělců stále atraktivnější, protože často nabízejí zemědělcům financování a další podporu na zlepšení výnosů nebo zpracování a často jsou schopna nabídnout vyšší ceny za třešně než zprostředkovatelé. Mnoho družstev začalo školit zemědělce v oblasti zlepšování kvality a je schopno prodávat svou kávu v kategorii výběrové kávy s přidanou hodnotou.
Kávová zrna jsou ve zpracovatelské stanici ihned přetříděna. To probíhá v nádobách s vodou, přičemž nezralé či přezrálé třešně vyplavou na hladinu a jsou sesbírány a vytříděny pryč z mikrolotů. Poté zrna putují do tzv. loupačky. Po oloupání jsou dále macerována ve vodě po dobu několika hodin než jsou znovu přetříděna, promyta a sušena. Následně jsou zrnka nechána na přímém slunci do dosažení optimální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1.600 m n.m.
- Producentka: Blanca Bolaňos