Výběrová káva Guatemala ANDRES RAMIREZ z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny čokolády a makadamových ořechů.
Andres Ramirez je první generací pěstitelů kávy. Stejně jako u mnoha jiných pěstitelů v Huehuetenangu (jedné z nejlepších pěstitelských oblastí Guatemaly), je jeho káva rodinným podnikem. V městečku Concepcion Huista se spolu se svou ženou věnoval učení všeho, co je třeba vědět o pěstování a zpracování kávy z Yich Kalnahl, jejich 1,2 hektaru velké farmy. Obklopují ji husté lesy a zvlněné hory, banánovníky a domorodé stromy poskytují stín odrůdám Caturra a Catuai. Teploty v rozmezí 13-26 °C poskytují chladnější mikroklima, které umožňuje kávovým třešním pomalu rozvíjet svou chuť.
Jakmile je káva sklizena, Andresova manželka se ujímá jejího zpracování. Celý pozemek je bohatě zásoben přírodní pramenitou vodou. Káva je proto kompletně promyta a usušena na slunci. Zhruba 5 hodin po sběru se káva přesune do depulperu (neboli loupačky) a odstraní se vnější třešně. Zrna se poté až 32 hodin fermentují ve vodě, aby se rozvinula jejich komplexní chuť a struktura. Fermentovaná káva se poté důkladně promyje a suší se 7 dní na terase, aby vznikl čistý a bohatý šálek.
- Farmář: Andres Ramirez
- Nadmořská výška: 1 600 m n. m.