Výběrová káva Guatemala BALTAZAR SALUCIO ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny borůvek, karamelu, nutelly a pomeranče.
Představujeme další kávu s jedinečnou chutí. V guatemalském regionu Huehuetenango se nachází farma Yula Paya. Její provoz řídí zemědělec Baltazar Salucio. Právě jemu se podařilo vypěstovat odrůdy Caturra a Pache. Tato směs odrůd prošla mokrou metodou zpracování, která kávě dodává lehkou a čistou chuť. Zaujal nás chuťový profil borůvek, nutelly, pomeranče a karamelu. Jedná se o čerstvý sběr z února letošního roku. Určitě si nenechte ujít dokonalý zážitek, který jsme měli při ochutnávání této kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1640 m n. m.
- Farma: Yula Paya
- Farmář: Baltazar Salucio