Výběrová káva Guatemala COMAL ze španělské pražírny Cocóra Coffee je charakteristická tóny lískových ořechů, mléčné čokolády a jemné chutě pomeranče.
Sdružení Comal (zkráceně pro Comercializadora Maya Alternativa) spolupracuje s 88 producenty kávy v oblasti San Pedro Necta. Káva od 22 producentů z této skupiny se nachází i v tomto sběru. Všichni mají BIO (organic) certifikaci. Farmy se nacházejí v různých nadmořských výškách začínajících od 1400 až po 1900 m n. m. Každý producent kávy zpracovává kávu sám a suší na vlastních pozemcích. Každý z nich má vlastní odslupkovávač, fermentační nádoby a promývací systém. Comal poté organizuje sběr již usušené kávy, kterou pak doručí do stanice FECCEG v Quetzaltenango. Zde každý sběr projde testem kvality, následně jsou zrnka rozdělena podle kvality, smíchána s jinými od ostatních farmářů a následně prodána.
- Producent: The Comal Cooperative
- Oblast: San Pedro Necta, Huehuetenango
- Zpracování: promyté (washed)
- Nadmořská výška: 1400-1900 m n.m.
- Odrůda: Bourbon, Catuai, Caturra
- SCA skóre: 85