Připravte se na kávu, která vás nadchne svými sladkými a ovocnými chutěmi. Tato káva od pražírny Beansmith.s je výsledkem naturálního zpracování na farmě v Guatemale. Tato metoda dodáva šálku příjemnou chuť jahod v čokoládě, která je krásně doplněna tóny rumu a kandovaného ovoce. Vychutnejte si i vy tuto kávovou parádu!
Oblast Huehuetenango je známé svou vysokou nadmořskou výškou a stálým počasím. Oblast leží na rozhraní horkého vzduchu proudícího na východ z Tehuantepecké nížiny v mexickém státě Oaxaca a chladného vzduchu proudícího z pohoří Cuchumantanes. Setkávání tohoto teplého a studeného vzduchu vytváří mikroklima, které udržuje mráz pod kontrolou a umožňuje pěstování kávy ve vyšších nadmořských výškách: běžně se pěstuje káva ve výšce 2 000 metrů nad mořem. Tyto podmínky jsou ideální pro vznik jiskřivé kyselosti a výrazné ovocné chuti této oblasti. Sestry Juana a Minga Mendez jsou čtvrtou generací pěstitelek kávy, které žijí a hospodaří v této oblasti po většinu svého života. V roce 2010 se sestry staly prvními producentkami, které začaly spolupracovat s Rosma Coffeelands na propagaci své kávy. Od té doby úspěšně vyvážejí své kávy pod vlastním jménem a dostávají férové ceny, které jim umožňují reinvestovat do své farmy.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.