Výběrová káva Guatemala FINCA LA SENDA AMX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny ananasu, toffee, malin a mléčné čokolády.
Založení společnosti Finca la Senda, kterou nyní provozují Arnoldo Pérez Melendez a jeho manželka Maria Eugenia Escobar, se datuje od roku 1940. Arnoldův otec byl průkopníkem pěstování kávy v okolí Aldea el Socorro v Acatenango. Jako „tradiční“ rodina produkující kávu dnes Arnoldo využívá své hluboké znalosti v zemědělském prostoru, zatímco Maria Eugenia se zdokonaluje ve svých postupech při fermentaci a zpracování kávy. Farma se rozprostírá od hranic vesnice až k hoře Balàm, v rodném jazyce „kopec jaguára“. Káva se sklízí na ploše zhruba 27 hektarů s různými odrůdami. Rodina se rozhodla postavit vlastní mokrý mlýn, přičemž stavby byly zahájeny v dubnu 2017 a připraveny v listopadu téhož roku. S pomocí kávového poradce Thomase Pingena bylo v prvním roce v „experimentálním režimu“ provedeno přes 120 experimentů v různých procesech a sušení.
Zkratka AMX znamená, že je káva anaerobně macerovaná. Macerace je více zahrnující termín spíše než fermentace. Týká se to mikrobiálního metabolismu, kde jsou kávové třešně skladovány za specifického času, teploty a prostředí. Prostředí je bez kyslíku, nebo je zde jen ve velmi omezeném množství. V tomto prostředí ( například skladování kávových třešní v sudech ) se používá uhlík k vytlačení kyslíku.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)