Guatemala FINCA LA SENDA - Caturra ARHX

od Coffea Circulor

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Coffea Circulor
Země původu
Guatemala výběrová káva Guatemala
Region
Acatenango
Odrůda
Caturra
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Experimentální
Chuťový profil
Karamel, Švestky, Pomeranč, Červený rybíz
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Guatemala FINCA LA SENDA ARHX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny karamelu, červeného rybízu, švestek a pomeranče.

Založení společnosti Finca la Senda, kterou nyní provozují Arnoldo Pérez Melendez a jeho manželka Maria Eugenia Escobar, se datuje od roku 1940. Arnoldův otec byl průkopníkem pěstování kávy v okolí Aldea el Socorro v Acatenango. Jako „tradiční“ rodina produkující kávu dnes Arnoldo využívá své hluboké znalosti v zemědělském prostoru, zatímco Maria Eugenia se zdokonaluje ve svých postupech při fermentaci a zpracování kávy. Farma se rozprostírá od hranic vesnice až k hoře Balàm, v rodném jazyce „kopec jaguára“. Káva se sklízí na ploše zhruba 27 hektarů s různými odrůdami. Rodina se rozhodla postavit vlastní mokrý mlýn, přičemž stavby byly zahájeny v dubnu 2017 a připraveny v listopadu téhož roku. S pomocí kávového poradce Thomase Pingena bylo v prvním roce v „experimentálním režimu“ provedeno přes 120 experimentů v různých procesech a sušení. 

Zkratka ARHX znamená, že je káva honey anaerobně fermentovaná. Tento fermentační vzorec zahrnuje tři fáze. Nejprve se plné třešně nechají 12 až 24 hodin odpočívat v nádrži. V tomto okamžiku dochází k určitému druhu fermentace, která jim v podstatě umožňuje více „dozrát“. Třešně se zbaví dužiny a fermentují v tancích po dobu 12–24 hodin. Třešně určené pro medové zpracování tento krok nemají a jdou rovnou k sušení a odnáší se do sušícího lože, kde na lůžkách probíhá třetí typ fermentace. Během sušení, slupka která zůstala na zrnu, zoxiduje do červeno-oranžové barvy. 

Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"

  • 20g kávy + 300g vody
  1. nálev 100g vody po dobu 20 sekund
  2. v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
  3. v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
  4. konec v 3:00
  • na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5792 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice