Výběrová káva Guatemala FINCA LA SENDA CMX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny broskví, ananasu a žlutých švestek.
Založení společnosti Finca la Senda, kterou nyní provozují Arnoldo Pérez Melendez a jeho manželka Maria Eugenia Escobar, se datuje od roku 1940. Arnoldův otec byl průkopníkem pěstování kávy v okolí Aldea el Socorro v Acatenango. Jako „tradiční“ rodina produkující kávu dnes Arnoldo využívá své hluboké znalosti v zemědělském prostoru, zatímco Maria Eugenia se zdokonaluje ve svých postupech při fermentaci a zpracování kávy. Farma se rozprostírá od hranic vesnice až k hoře Balàm, v rodném jazyce „kopec jaguára“. Káva se sklízí na ploše zhruba 27 hektarů s různými odrůdami. Rodina se rozhodla postavit vlastní mokrý mlýn, přičemž stavby byly zahájeny v dubnu 2017 a připraveny v listopadu téhož roku. S pomocí kávového poradce Thomase Pingena bylo v prvním roce v „experimentálním režimu“ provedeno přes 120 experimentů v různých procesech a sušení.
Zkratka CMX znamená, že se jedná o karbonickou maceraci. Poté, co jsou kávové třešně sebrány, jsou umístěny do typicky vzduchotěsných plastových sudů. CO2 je čerpáno do sudu, který pak umožňuje kávovým třešním rozložit různé úrovně pektinů. Káva je proto macerována (fermentována) v prostředí bohatém na oxid uhličitý. Tato fermentační metoda obvykle vytváří kávy se silnými tóny červeného ovoce.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)