Výběrová káva Guatemala FINCA LA SENDA - CATURRA WEX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny červených hroznů, malin a ostružin.
Založení společnosti Finca la Senda, kterou nyní provozují Arnoldo Pérez Melendez a jeho manželka Maria Eugenia Escobar, se datuje od roku 1940. Arnoldův otec byl průkopníkem pěstování kávy v okolí Aldea el Socorro v Acatenango. Jako „tradiční“ rodina produkující kávu dnes Arnoldo využívá své hluboké znalosti v zemědělském prostoru, zatímco Maria Eugenia se zdokonaluje ve svých postupech při fermentaci a zpracování kávy. Farma se rozprostírá od hranic vesnice až k hoře Balàm, v rodném jazyce „kopec jaguára“. Káva se sklízí na ploše zhruba 27 hektarů s různými odrůdami. Rodina se rozhodla postavit vlastní mokrý mlýn, přičemž stavby byly zahájeny v dubnu 2017 a připraveny v listopadu téhož roku. S pomocí kávového poradce Thomase Pingena bylo v prvním roce v „experimentálním režimu“ provedeno přes 120 experimentů v různých procesech a sušení.
Zkratka WEX znamená, že káva byla zpracovaná promytou metodou s prodlouženou fermentací. Prodlouženou fermentaci nám umožňuje jistá úroveň pH ve fermentační nádrži tak, aniž by bakterie produkovaly kyselinu octovou při nižší úrovni pH. Tato technika umožňuje udržovat úroveň pH a vyhnout se velmi nízkým úrovním pH během zpracování, které vede k překvašení (vznikají velmi octové a alkoholové třešně). Větší kontrola nad úrovněmi pH také poskytuje větší kontrolu nad aktivitou kvasinek a bakterií během fermentace.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)