Výběrová káva Guatemala FINCA LA SENDA - Pache NYX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny šampaňského, ananasu a malin.
Založení společnosti Finca la Senda, kterou nyní provozují Arnoldo Pérez Melendez a jeho manželka Maria Eugenia Escobar, se datuje od roku 1940. Arnoldův otec byl průkopníkem pěstování kávy v okolí Aldea el Socorro v Acatenango. Jako „tradiční“ rodina produkující kávu dnes Arnoldo využívá své hluboké znalosti v zemědělském prostoru, zatímco Maria Eugenia se zdokonaluje ve svých postupech při fermentaci a zpracování kávy. Farma se rozprostírá od hranic vesnice až k hoře Balàm, v rodném jazyce „kopec jaguára“. Káva se sklízí na ploše zhruba 27 hektarů s různými odrůdami. Rodina se rozhodla postavit vlastní mokrý mlýn, přičemž stavby byly zahájeny v dubnu 2017 a připraveny v listopadu téhož roku. S pomocí kávového poradce Thomase Pingena bylo v prvním roce v „experimentálním režimu“ provedeno přes 120 experimentů v různých procesech a sušení.
Zkratka NYX znamená, že se jedná o kávu naturální s kvasinkovou fermentací. Fermentace je navržena tak, aby přinesla hloubku a ovocnou chuť naturální kávy s čistým koncem. Také označovaná jako "hydro natural", káva se nejprve suší po dobu 4-5 dnů a poté se znovu namočí přes noc do vody s kvasinkami a kyselinami. Jakmile mají třešně opět téměř plnou vlhkost, vyjmou se a vysuší na 11% vlhkosti. Proces zdůrazňuje vinnou kyselost podobnou vínu.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)