Dostali jste chuť na sladké vybalancované espresso? Tak to zkuste tuto naturálně zpracovanou kávu od pražírny Kmen Coffee Roasters, která pochází z nejstarší kávové oblasti Guatemaly. Bude chutnat všem, kdo má rád plné sladké chutě. Na své si přijdou i milovníci cappuccina, protože s mlékem si káva velmi dobře rozumí. V šálku espressa se můžete těšit na šťavnaté zralé hrozny, svěží a sladký cukrový meloun a chuť doplní tmavá čokoláda.
V Guatemale najdete spousty dobrých káv. Je to oblast bohatá na sopky, z nichž některé jsou stále aktivní. Sopečná oblast velmi přispívá pěstování kávy a dodává guatemalské kávě jedinečné charakteristiky. Tuto kávu vypěstovala na okraji Antiquy rodinná farma Medina, která byla založena před více než 150 lety. Farma zachovává tradiční postupy zpracování, které obohacuje o využívání moderních technologií v produkci kávy a ve zpracovatelských procesech. Jedním z nich je například jejich vlastní závlahový systém. Důležitou součástí je také velká péče o své zaměstnance, o životní prostředí a důraz na udržitelnost. Proto 10 hektarů půdy je nedotčeno, aby byla zachována biodiverzita flóry a fauny. Na farmě si zachovávají stínové stromy, které jsou pro kávové plantáže velmi důležité. Aby dosáhli co nejvyšší kvality kávy, mají na farmě laboratoře, ve kterých provádí kontroly kvality každé šarže.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.