Pražírna The naughty dog pro Vás nachystala další skvělou kávu. Tou je naturálně zpracovaná Guatemala od farmářky Marii Vides. Jedná se o sladkou kávu se střední kyselostí, vhodnou na espresso. Těšit se můžete na chuť rozinek, jahodových pralinek a krémového nugátu.
Huehuetenango je jedna ze tří vulkanických oblastí v Guatemale, která je uznávána asociací Anacafé. Hory Cuchumatanes, které definují topografii Huehuetenango, mají vápencovou půdu s relativně vysokým pH. Káva rostoucí v Huehuetenango je pěstována v nejvyšší nadmořské výšce v zemi. Káva zde může růst až v nadmořské výšce 2000 metrů bez poškození mrazem, a to díky teplým větrům, které přichází z mexických plání. Kávová sklizeň probíhá od ledna do dubna. Pěstované odrůdy v této oblasti jsou Caturra, Catuai a Bourbon.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot.
- Farmářka: Maria Vides
- Nadmořská výška: 1300 - 1650 m n. m.
- Sklizeň: jaro 2023