Výběrová káva Guatemala MAMA TERE - vzorek z pražírny Manhattan Coffee Roasters je charakteristická tóny pomeranče, černých třešní a nugátu.
Práce týmu na Finca Gascon nás vždy ohromila a příběh farmy začíná u Felipova dědečka Gildarda. Jako malý chlapec sbíral a zpracovával kávu se svými prarodiči, kteří měli na zahradě přes 50 stromů Bourbon. Gildardo doufal, že jednou bude mít vlastní kávovou farmu, a v roce 2012 se mu tento sen splnil. Nyní má 54 akrů, které spravuje jeho syn.
Felipe se zaměřuje na produkci té nejkvalitnější kávy a pěstuje odrůdy Typica, Pacamara, Geisha a Bourbon. Snaží se o naprostou udržitelnost a pracuje na zlepšení životního prostředí na farmě i v jejím okolí. Nejdůležitější je zdraví půdy a biologická rozmanitost v místním ekosystému. Pozemky jsou navrženy podle permakulturních zásad, jako jsou stromy, které stíní, chov rostlin a zvířat, a přirozené zavlažovací systémy. Tým používá regenerační postupy, jako je zpětné zavádění lixivátů z fermentace zpět do rostlin a dobytka k výrobě kompostu. Nepoužívají žádné agrochemikálie ani insekticidy a mají biotovárnu, kde si fermentací rostlin a bylin vyrábějí vlastní hnojivo.
Felipe je inovativní i při zpracování kávy. Vybudovali nová sušicí lůžka a neustále experimentují s různými způsoby fermentace v malém měřítku. Tato šarže Bourbon se zpracovává jako "tradiční" black honey, kdy se třešně drtí s většinou dužiny ponechané na zrnu. Poté se pečlivě suší na vyvýšených lůžkách s neustále regulovanou teplotou a vlhkostí.Výsledkem je bohatě sladký šálek s tóny pomeranče, černé třešně a nugátu.
- Farmář: Felipe Contreras
- Nadmořská výška: 1800 m n.m.