Pokud patříte mezi vyznavače neobvyklých chutí, tak vás rozhodně potěší tato kávička z Guatemaly, kterou si pro vás připravila pražírna Father's Coffee Roastery. Káva byla zpracována metodou anaerobic natural, což jí dodává právě velmi neobvyklé a sladké aroma francouzského pečiva pain aux resins, což v přesném překladu znamená "rozinkový chléb". Vše je doplněno příjemnou aciditou bílého vína a mochyně. Vyzkoušejte tento nezvyklý kousek i vy!
Huehuetenango je obec v západní části Guatemaly, která vede až k hranici s Mexikem a zahrnuje mnoho mikroklimatů. Farma Peňa Roja neboli červená skála leží na úpatí Pena Blanca, která vrcholí ve výšce 3520 metrů. Cooperativa Agricola Integral Peña Roja je menší družstvo, které spolupracuje s větším svazem družstev, Fedecocagua, s cílem pomoci s prodejem jejich kávy v zahraničí. Na oplátku získají další investice a podporu. Družstvo také poskytuje komunitě školku zdarma pro děti do 8 let. Káva pochází z 81 farem drobných farmářů a sbírá se ručně, umývá a suší na terase pod sluncem. Tyto terasy jsou často střechy domů farmářů.
Zpracování kávy metodou anaerobic natural dodává její chuti jedinečnou hloubku. Po sběru se pečlivě vybrané kávové třešně umístí do hermeticky uzavřených plastových nádob, kde fermentují bez přístupu kyslíku. Tento proces umožňuje třešním fermentovat vlastními enzymy, což vytváří unikátní chemické reakce a zintenzivňuje chutě a aroma. Po fermentaci se třešně suší na slunci na sušicích stolech, kde pokračuje další fermentace, která dále prohlubuje jejich charakter a komplexnost.
- Nadmořská výška: 1400 - 1700 m n.m.