Káva pochází z kooperativy COMSA, která produkuje organické kávy a vyprodukoval jí farmář Anastacio Argueta. Určitě skvělá čokoládová volba na espresso a díky vysoké kvalitě a jemné ovocnosti neurazí ani na French press nebo moka konvičku.
Když jsme se Anastacia zeptali, čeho by chtěl v živote produkcí kávy docílit, odpověděl, že by byl rád, kdyby mu produkce přinesla dostatek finančních prostředků, aby pokryl své denní potřeby a umožnila mu jednoho dne jít v klidu do penze. Také byl by rád, kdyby v pěstování kávy pokračovali i jeho děti.
COMSA
Organizace COMSA působí v oblasti Montecillos v městě Marcala. COMSA od roku 2005 produkuje certifikované kávy, které mají chráněné zeměpisné označení „Marcala“. Aby káva splňovala certifikaci, musí byt pěstovaná v nadmořské výšce minimálně 1100 m.n.m. v jednom z 19 měst v dané oblasti a zároveň při cuppingu získat minimálně 80 bodů ze 100.
Před pár lety v Marcale fungovalo velké družstvo, které sdružovalo velký počet farmářů. Družstvo se však rozpadlo a farmáři tak zůstali bez zpracovatelské stanice, bez které nebyli schopní kávu připravit pro export. Proto se přibližně 60 farmářů rozhodlo vytvořit společnost s názvem COMSA (Cafe Organico Marcala). Dnes má COMSA přibližně 700 členů, kteří navzájem spolupracují. Všichni navštěvují školení o hodnocení kávy – cuppingu a o agrokultuře. COMSA aktivně podporuje vzdělávaní dětí jejich členů a kromě pěstování organickýh káv šíří osvětu a podporuje organickou agrokulturu a konzumaci organických potravin. Každý týden je v Marcale trh s organickým jídlem.
- Region: Marcala, Montecillos
- Zpracovatelský závod: COMSA (Cafe Organico Marcala)
- Farmář: Anastacio Argueta
- Nadmořská výška: 1380 m
- Odrůda: catuai, pache, caturra, bourbon, typica
- Zpracování: promytá metoda
- Acidita: střední
- Chuťový profil: hořká čokoláda, vanilka, mirabelka