Výběrová káva Honduras CABALLERO z norské pražírny Tim Wendelboe je charakteristická tóny sušeného ovoce, čokolády a oříšků.
Marysabel Caballero a její manžel Moises Herrera vlastní a spravují 17 farem v oblasti La Paz. Marysabelin otec Don Fabio Caballero zdědil velké pozemky v Marcale a okolí po svém otci, který byl jedním z průkopníků v pěstování kávy v Hondurasu. Reputace rodiny je silná a díky jejich progresivnímu přístupu k zemědělství a kvalitní produkci se stala nejpozoruhodnější rodinou, u níž se nakupuje káva v Hondurasu. Caballerové jsou extrémně oddaní ekologické udržitelnosti svých farem. Spousta jejich energie a soustředění jde na zlepšení půdy jejich farem, aby se zajistilo zdravé prostředí pro růst jejich kávovníků. Do zpracování a segmentace farmy byly investovány obrovské peníze. Marysabel a Moises jsou mezinárodně vysoce uznávaní pro svou vynikající kávu. Spolupracují s mistry světa a odborníky na kávu, aby neustále zvyšovali kvalitu. Není tedy překvapením, že rodina Caballero vyhrála Cup of Excellence v Hondurasu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
- Producent: Marysabel Caballero & Moises Herrera
- Sklizeň: únor 2022