Výběrová káva Honduras CARLOS MEJIA HONEY z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny hroznového vína, broskve a hrušek v karamelu.
Honey metoda v sobě kombinuje to nejlepší ze zpracování promytou anebo naturální metodou. V chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu nebo med. Jak ale vlastně samotné medové zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo africké postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit čím vniká riziko nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Odrůdy: Red Catuaí, Yellow Catuaí
- Zpracování: Honey/medové
Výběrová káva Honduras CARLOS MEJIA NATURAL z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny višní v čokoládě, moruše a ostružin.
Při naturální metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Odrůdy: Pacas, Yellow Catuaí
- Zpracování: suché/naturální
O farmě
Carlos Senior a Carlos Junior milují svou fincu, a ta jim to očividně oplácí! Finca La Valentina se nachází v odlehlé oblasti, půl hodiny jízdy autem od nejbližší vesnice, kde žije rodina Mejía. Ze tří stran je tu les, les, který vždy poskytuje dostatek vody pro kávovníky na fince a který udržuje mírné klima. Nikdy není příliš teplo a rozhodně ne příliš chladno. I na samotném pozemku je dostatek stínu, který poskytují místní stromy i banánovníky, jež dorůstají výšky 6 až 8 metrů. Je zde také několik citroníků, které zajišťují potravu pro rodinu i zaměstnance. Během sezóny sklizně je na Finca La Valentina zaměstnáno 50 až 60 lidí! Samozřejmě sběrači, ale také lidé, kteří pracují v mokrém mlýně, a dokonce i kuchař, který se stará o to, aby se všichni po náročném pracovním dni dostatečně najedli.
O farmáři
Ne vždy se dařilo tak dobře jako dnes. Carlos senior je farmářem třetí generace a v dětství byl nesmírně chudý. Jeho dědeček pěstoval kávu už v padesátých letech minulého století, ale sotva se tím uživil a Carlos senior chodil vždycky bos a jedl dvě jídla denně, když měl štěstí, ve špatných dnech vůbec žádné. Kromě několika let na základní škole nikdy nemohl studovat a věděl, že aby zajistil stabilní budoucnost pro svou rodinu, bude muset investovat vše, co má, do tvrdé práce, skvělé kávy a možnosti školního vzdělání pro své tři děti. Nyní jsou Carlos junior a jeho bratr stavebními inženýry a jejich sestra je vystudovaná psycholožka. Postupně se rodině podařilo rozšířit rodinnou farmu a nyní vlastní 35 hektarů úrodné půdy, kde pěstují několik odrůd kávy. Carlos Junior pracuje každý den po boku svého otce, zatímco jeho bratr a sestra pomáhají v sezóně.