Vánoce jsou za dveřmi a je na čase se naladit do správné nálady. Jak lépe, než s vánoční limitkou Feels like Christmas pražírny Chroast? Čeká vás jemná sladkost javorového sirupu, doplněná o slabou aciditu mandarinek, to vše zabaleno do čokoládového těla.
Jose Danilo Fuentes Escalon je majitelem malé farmy v Las Casitas v Corquinu. Danilo také pracuje jako technik ve společnosti Aruco, protože je vystudovaný agronom, takže ví hodně o řízení farmy, ekologickém zemědělství a kvalitě kávy. Danilo koupil půdu za účelem chovu prasat, ale právě díky svým znalostem se rozhodl, že dobré využití hnoje by bylo v kávové farmě. Plocha farmy je menší než jeden hektar a je osázena odrůdami obata a lempira. Prodej vepřového masa stále zůstává jeho hlavním zdrojem příjmu, díky tomu se může soustředit na produkci vysoce kvalitních mikrolotů, jejichž prodej pomalu začíná vracet počáteční investice (producenti dostanou za své mikroloty přibližně 70 % ceny FOB).
Letošní sklizeň byla pro všechny producenty mimořádně obtížná, protože během sklizně více pršelo a chyběli sběrači. Velké množství kávy bylo ztraceno buď pádem na zem, nebo bobtnáním a rozštěpením na stromě. Veškeré zpracování mikrolotů probíhá v mlýně Aruco. Díky centralizaci procesu zpracování je jednodušší sjednotit postupy a eliminovat riziko pro producenty. Mlýn se nachází v nadmořské výšce 800 metrů, což poskytuje sušší a stabilnější klima pro sušení kávy ve srovnání s farmami, kde může být počasí méně předvídatelné.
Káva se dopraví do mlýna, kde se posoudí třešně (vezme se Brix) a rozhodne se o zpracování kávy v závislosti na prostoru a na tom, co již výrobce udělal. Třešně se očistí a promyjí a poté se spláchnou, aby se odstranily všechny nezralé. Poté se káva převeze na lůžka, kde se suší 20 až 30 dní v závislosti na počasí, kde se otáčí každou hodinu.
Odrůda Lempira byla vyšlechtěna honduraským kávovým institutem Instituto Hondureño del Café (IHCAFE) křížením odrůda Caturra a Timor. Tento hybrid má vysoké výnosy a dobře se mu daří v kyselých půdách, které jsou bohaté na hliník (oblast Střední Ameriky). Další výhodou je jeho schopnost růst v nižších nadmořských výškách a teplých oblastech, ačkoliv je náchylný k nemocem.
- Nadmořská výška: 1 400 m n. m.