Tato káva je ideální volbou pro milovníky plnějších, ale přesto ovocných káv! Jedná se o promytou kávu z Hondurasu, kterou si pro vás připravila pražírna Heresy. Její zpracování vám do šálku přinese šťavnaté tropické ovoce, svěží lesní plody, lehké květiny a také sladké citrusy. Nechte se unést každým douškem této parádní kávy.
Rodina Benítezových je jedním z těch příběhů, které vyvolávají úsměv. Když Juan a jeho bratr přišli v 80. letech minulého století do oblasti Santa Barbary, netušili, že jednou v budoucnu budou produkovat nejlepší kávu v zemi. Usadili se ve vesnici El Ocotillo, která leží na okraji nádherného hornatého národního parku Montaña Santa Barbara s výhledem na jezero Yojoa. Na začátku svého zemědělského dobrodružství se vrhli na pěstování zeleniny, protože vysoká nadmořská výška a nižší teploty poskytovaly příznivé podmínky pro pěstování. Bohužel kvůli nedostatku zemědělské podpory a nízkým cenám produktů byli bratři nuceni zvolit jiný přístup a změnit svůj pohled na věc. V devadesátých letech se rozhodli změnit pěstování na kávu. Zpočátku byla jejich jediným cílem ekonomická udržitelnost, protože se snažili vyjít s penězi. Až v roce 2006 konečně pocítili naději, když navázali kontakt a získali potřebnou podporu od společnosti San Vincente Mill. V témže roce se zúčastnili soutěže Cup of Excellence, kde získali první místo, a jejich život se navždy změnil. Následující rok se Juan začal učit, jak pěstovat a zpracovávat výběrovou kávu. Jeho zaměření se výrazně změnilo a od té doby se soustředí na zlepšování infrastruktury mokrého mlýna a rozvoj metody promytého zpracování, jakož i na techniky sušení.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.