Výběrová káva Honduras LUIS BELTRÁN ALVARADO z české pražírny Acid Coffee je charakteristická tóny mléčné čokolády, třešní a pralinek.
Luis Beltrán Alvarado je majitelem farmy El Triunfo o rozloze 10 hektarů v nadmořské výšce 1200 metrů v oblasti Las Pacayas v regionu Corquin, Copan. Luis vystudoval agronomii na univerzitě a poskytuje velkou podporu ostatním členům sdružení Aruco. Již řadu let pracuje na zlepšení produkce pomocí inovativních agronomických technik a v letošním roce vyprodukoval přírodní mikro-druhy a tvrdě pracoval na výběru třešní, díky čemuž zaznamenal obrovské zlepšení kvality. Letošní sklizeň byla pro všechny producenty mimořádně obtížná, protože během sklizně častěji pršelo a chyběli sběrači, což znamenalo, že velké množství kávy bylo ztraceno buď pádem na zem, nebo nafouknutím a rozštěpením na stromě.
Tato várka je zpracovaná naturální metodou. Třešně se očistí a promyjí, poté se vyplaví, aby se odstranily všechny nezralé a umístí se do sudů na 90 hodin, které se uzavřou, aby se vytvořilo prostředí bez kyslíku, v němž třešně dále kvasí a macerují. V sudech se sleduje teplota a udržuje se kolem 22-25°C ve stínu u mokrého mlýna. Káva se pak převeze na vyvýšené postele, kde se suší 20-30 dní podle počasí a otáčí každou hodinu.
- Farma: El Triunfo
- Region: Corquin, Copan
- Nadmořská výška: 1200 m.n.m.