V budějovické pražírně Kmen už slaví, protože opět dorazil jejich oblíbený švestkový Honduras na espresso. A proč se na něj tak těší? No jen si představte tu chuť – voňavý švestkový koláč s drobenkou jako od babičky, který v chuti doplní sladké červené víno a čokoládový jogurt. Milovníci kávy a dortíků si přijdou na své i bez toho, aby ke kávě nějaký švestkový koláč museli přikusovat. Cappuccino z této kávy chutná totiž jako ten nejsladší dezert s kapkou alkoholu!
Za tímto kávovým dezertem stojí farmář Miquel Angel Paz, vlastník farmy El Pitarrillo, která se nachází v oblasti Corquin v Copanu. Miquel pečuje o farmu už 25 let a během této doby vysadil různé odrůdy kávovníků, aby porovnal jejich vlastnosti ve fázi pěstování i v chuti výsledné kávy. Většinu jeho produkce tvoří odrůda Caturra, ale pěstuje i více rezistentní odrůdy jako jsou Obata, Icata nebo Lempira. Tento lot je však ve střední Americe oblíbená odrůda Parainema.
Tato zrnka byla zpracována pro tento region typickou suchou (naturální) metodou: Miquel celé neoloupané třešně po dobu 90 hodin maceroval a následně sušil 20 až 30 dní na vyvýšených postelích. Celé zpracování probíhá ve zpracovatelské stanici Aruco, která leží v nadmořské výšce 800 metrů (níže než samotné kávovníky, ze kterých tato zrnka pochází). Tato nadmořská výška umožňuje sušení kávy v sušším a stabilnějším klimatu. Pěstitelé tak mají větší kontrolu nad celým procesem, protože počasí není tolik nepředvídatelné jako na svých horských farmách, kde naopak velké výkyvy teploty během dne napomáhají správnému růstu kávových třešní.