Svěží a voňavé, promyté kafíčko z Hondurasu vás chutí určitě nadchne. Tim Wendelboe je prostě legenda. Kafíčko je velmi příjemné na pití a má čokoládové tělo s lehkou aciditou. V chuti najdete červené bobulovité ovoce, čokoládu a voní jako čerstvě natrhané bylinky.
Jobneel Caceres Dios vlastní a provozuje farmu Nacimiento se svou ženou Fany. Byli to první farmáři, se kterými jsem začal spolupracovat a nakupovat přímo od nich v roce 2009, a od té doby se nám daří systematicky zlepšovat jejich kávu tak, aby se stala jednou z nejlepších v jejich oblasti, která je mnohými považována za oblast s nejlepší produkcí kávy v Hondurasu. Finca Nacimiento je malá kávová farma nacházející se na samém vrcholu větve El Cielito v pohoří Santa Barbara nedaleko jezera Yojoa v Hondurasu. Farma má rozlohu asi 20 hektarů a nachází se na strmém svahu hory.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.