Honduras QUETZALES od norské pražírny Fuglen Coffee Roasters je svěží káva zpracována promytou metodou, od které můžete ve svém šálku espressa očekávat tóny citronové trávy, meruněk a vanilky.
Farmu Los Quetzales řídí Pedro Sagastume se svými syny a 10 stálými zaměstnanci, kteří se sezónně podílejí na sběru a zpracování. Los Quetzales je jednou ze čtyř plantáží, které Sagastume vlastní spolu s mycí stanicí a sušárnou, které se nacházejí na jeho pozemku. V oblasti Santa Barbara je produkce obtížná kvůli podmínkám podobným deštnému pralesu. Téměř neustálé deště a někdy i nízké teploty způsobují, že třešně přestávají dozrávat a jejich správné sušení je velmi náročné. Tyto obtíže při sušení vedou k problémům a nesrovnalostem v konečném produktu, které jsou v této oblasti běžné, ale v poslední době se někteří velmi inovativní, kreativní a cílevědomí výrobci zaměřili na přesnou kontrolu procesu sušení. Při správném řízení mají kávy z této oblasti jedinečný chuťový profil, který se jinde ve Střední Americe nevyskytuje. Pozornost poroty Cup of Excellence upoutala zejména jedna oblast, která je největším dodavatelem vítězů CoE v Hondurasu. Po návštěvě regionu bylo zjištěno, že producenti v této oblasti jsou sousedé, kteří sdílejí své znalosti a vzájemně si pomáhají zdokonalovat své produkty. Právě tato spolupráce pozvedla region i celý Honduras v oblasti výběrové kávy.
Při zpracování promytou metodou jsou třešně nejprve loupačkou zbaveny slupky a dužiny za pomoci kovových disků. Následně jsou zrna fermentována v tancích, což umožňuje oddělení pozůstatků dužiny. Poté probíhá promývání zrn vodou, aby byly odstraněny zbývající zbytky cukru. Káva je poté sušena na slunci nebo pomocí mechanických sušiček a vyznačuje se čistým profilem a vyšší aciditou s rozvinutými ovocnými chutěmi.
- Nadmořská výška: 1500 - 1630 m n. m.