Honduraské kávy jsou obecně považovány za sladší, než z jiných zemí Střední Ameriky. Tato zrnka si užila několikatýdenní lázeň v rumu. Za tu dobu nasákla každou kapku a dá vašim chuťovým pohárkům pořádně zabrat. Jelikož jsou honduraské kávy obecně považovány za sladší, těšit se na ně můžete v plné kráse. V jednom šálku vynikne harmonie tónů borůvek, bílých hroznů a meruněk.
Tato káva pochází z oblasti Marcala, ležící jihozápadně od La Pazu, je známá výjimečnou kvalitou své kávy, která je pravděpodobně nejlepší v Hondurasu. Pěstování kávy je základním zdrojem obživy obyvatel tohoto regionu, je také součástí místní historie a kultury. V průběhu let obyvatelé vybudovali udržitelné zemědělství (zejména díky využívání naturálního zpracování, které není tak náročné na spotřebu vody) a stále se posouvají dál. Tropické podnebí nabízí ideální podmínky pro produkci vysoce kvalitní arabiky, díky níž se Marcala stala oblíbenou a proslulou na mezinárodním trhu. V současné době se na většině plantáží pěstuje odrůda Typica, která se zdejšímu klimatu a nadmořské výšce obzvláště dobře přizpůsobila.
Stejně jako v dalších středoamerických státech, je káva sklizena ručně. Při zpracování naturální (suchou) metodou jsou třešně rozprostřeny na betonových podlahách, kde se suší a fermentují. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhali plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již třesně oloupají, zrnka očistí, rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Naturální metoda přináší v šálku plné hutné tělo a sladkost zralého ovoce a pralinek.
- Nadmořská výška: 1 200 - 1 700 m n. m.