Výběrová káva Honduras SILVERIA ESTRADA z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny jahod, rumových pralinek a sušených fíků.
Zapomněla vážení, na jahody kmenový! Více než rok jsme se těšili, až budeme moct použít ilustraci jahod, která byla naše úplně první a je naše nejoblíbenější. A tak nám dovolte představit Honduras, který chutná po těch nejsladších jahodách od začátku až do konce. Ve finiši vás navíc čekají rumové pralinky. S mlékem pak v šálku objevíte sušené jahody obalené v čokoládě. No mňam! Takže pro jahody už nemusíte ke dvanácti měsíčkům.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.