Výběrová káva Honduras VÁNOČNÍ EDICE z české pražírny Pikola je charakteristická tóny pralinek, karamelek a višní v čokoládě.
Vánoční edice naší kávy je tady! Letos jsme vsadili na hodně veselý obal z dílny ilustrátora Jana Vajdy, který si v uměleckém světě nechává říkat Antimultivitamin.
Carlos Alfredo Estevez pěstuje kávu v oblasti Corquin v Copanu. Carlosovi rodiče během svého života pěstovali různé plodiny, od cukrové třtiny až po tabák. Kvůli často se měnícím cenovým podmínkám se nakonec rozhodli pouze pro pěstování kávy. Carlos a jeho bratři zdědili po svých rodičích malý kus půdy, kde pokračovali v produkci kávy. Carlos ale před několika lety o půdu přišel, protože nevydělával žádné peníze a celou rodinu zadlužil. Před čtyřmi lety, kdy Falcon Coffees zahájili projekt zvyšování kvality v Hondurasu, byl Carlos jmenován manažerem mikrolotů s výběrovou kávou. Díky tomu se dozvěděl o všech aspektech kvality kávy pokrývající výživu rostlin až po inovativní metody fermentace a sušení.
Carlos viděl úspěch celého projektu mikrolotů a rozhodl se koupit novou půdu, na které opět začal pěstovat vlastní kávu. Založil farmu ve vyšších oblastech nad 1450 m.n.m. Pěstuje odrůdy caturra, lempira, parainema a Ihcafe 90, z nichž některé byly nově vysazeny a některé zde již rostly, když farmu koupil. Název této farmy je El Supte. V letošním roce byla sklizeň pro všechny producenty extrémně obtížná kvůli častým dešťům během sklizně a nedostatku sběračů kávy. Kávu ze své farmy Carlos zpracovává a suší v závodě Aruca, kde je zajištěna větší kontrola procesu díky stabilnějšímu klima. Po dovozů se třešně zkontrolují, ponoří do kádi s vodou, kde vyplavou nezralé a nekvalitní třešně. Poté se káva suší 20-30 dní na sušících postelích, kde se každou hodinu otáčí, aby došlo k rovnoměrnému vysušení.
- Farmář: Carlos Alfredo Estevez
- Oblast: Copán
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 1450 -1550 m.n.m.
- Odrůda: Parainema