Výběrová káva Indie RATNAGIRI ESTATE HONEY z britské pražírny DANELAW Coffee je charakteristická tóny tropického ovoce, mléčné čokolády a rozinek.
Legenda praví, že káva se nejdříve začala pěstovat mimo Jemen a Etiopii na západě Indie v pohoří Bababudangiri, které dnes nese jméno stejnojmenného súfijského mystika, bratra Baby Budana, jenž byl zodpovědný za pašování sedmi semen z jemenského přístavu Mokha ve svém rouchu. Poprvé jsem se s kávami z Ratnagiri Estate, farmy o rozloze 285 akrů, která se nachází v nadmořské výšce 1280-1420 metrů, setkal před několika lety a kávy, které jsem ochutnal, na mě udělaly velký dojem. Patří rodině Patreových od roku 1920 a současný majitel Ashok se nechal inspirovat kávovými farmami po celém světě a propaguje ekologické/biodynamické zemědělství s nízkými vstupy. Farma je dobře zastíněná, využívá 3 různé vrstvy korun, které chrání kávovníky před sluncem. Zemědělské metody rodiny Patre podporují biologickou rozmanitost, protože zde žije řada ptáků, opic, leopardů, divokých prasat, tygrů, mangust a slonů.
Tato medově zpracovaná káva se připravuje rozvlákněním, při kterém se na zrnu ponechá část slizu, a následným sušením se slizem. Káva odpočívá 16-20 dní na vyvýšených záhonech, které se každé tři hodiny shrabou a otočí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení, a přes noc se přikryjí.
- Nadmořská výška: 1280 - 1420 m n.m.