Nová Indonésie od Gardelli s sebou přináší sladký šálek s vybalancovaným tělem. V chuti najdeme med, slad a javorový sirup a vše je krásně doplněno brusinkami, grepem spolu s bylinkami pro nevšední zážitek. Vychutnejte si tento šálek i vy.
Jeden z Rubensových oblíbených terroirů je zpět a chutná přesně tak, jaksi ji představoval! Blue Batak byl jednou z prvních jedno druhových šarží, které Rubens upražil v roce 2009 a od té doby se k této kávě rád vrací. Káva Blue Batak pochází z oblasti Lintong (oficiálně Lintong Nihuta) na jižním cípu jezera Toba v Severní Sumatře. Jezero Toba je největší sopečné kráterové jezero na světě. Po desetiletí se káva v této bohaté sopečné oblasti pěstuje kmen Bataků, který v této oblasti žije od 13. století. Celkem asi 3500 drobných zemědělců vyprodukuje 4 až 5 pytlů kávy ročně. Každý farmář má na 0,5-1 hektaru půdy vysázeno přibližně 500 až 1000 stromů. Oblast se nachází v nadmořské výšce 1300 až 1650 metrů nad mořem a většina jejího reliéfu je rovinatá. Půdy jsou převážně kyselé, středně úrodné a bohaté na organické látky. Kávovníky se pěstují převážně na slunci s trochou stínu stromu Eryantha v nízké hustotě.
Proces mokrého zpracování, který je v Indonésii typický, se místně nazývá Giling Basah. Giling Basah je termín, který používají indonéští zpracovatelé kávy k označení metody, kterou používají k odstranění slupek kávy. Většina drobných pěstitelů na Sumatře, Sulawesi, Floresu a Papui používá metodu Giling Basah. Při této metodě zpracování zemědělci mechanicky odstraňují vnější slupky z třešní pomocí místně zkonstruovaných rozvlákňovacích strojů zvaných "Luwak". Kávová zrna, která jsou ještě obalena slizem, se pak skladují až jeden den v plastových sáčcích. Poté se sliz smyje a pergamenová káva se částečně usuší, přičemž si zachová 30 až 35 % vlhkosti. Pergamenová káva se pak loupe v polomokrém stavu, což zrnům dodává jedinečný modrozelený vzhled. Předpokládá se, že tato metoda snižuje kyselost a zvyšuje tělnatost, což vytváří klasický indonéský profil šálku.
- Nadmořská výška: 1300 - 1650 m n. m.
- Sběr: srpen 2022