Frinsa Tempe jsou zrna z Indonésie, zpracována honey anaerobní metodou v kombinaci s houbovými kulturami a upražena maďarskou pražírnou Casino Mocca. Tato exotická země společně s unikátním způsobem zpracování nabízí opravdu unikátní chuťové zážitky. V tomto případě se vám ve filtru rozlijí náznaky gdoulí, sladké hrušky a na závěr fondán.
Frinsa Estate se nachází v oblasti Pengalengan na Západní Jávě a vede ji Wildan Mustofa se svou manželkou Atieq a synem Fikrim, který se po ukončení studií plně zapojil do zpracování kávy. Farma zahrnuje šest různých plantáží a vlastní zpracovatelskou stanici se skladem, což umožňuje mít pod kontrolou celý proces od pěstování až po třídění. Aktuální lot nese název Tempe podle tradičního indonézského pokrmu z fermentovaných sójových bobů. Jedná se o takzvaný tempeh, který se v Indonésii konzumuje již po staletí. V rámci zpracovatelského procesu se zde propojují dva různé způsoby, kterými lze kávová zrna připravit na cestu k pražičkám. Konkrétně se jedná o metody honey a anaerobní. A aby toho nebylo málo, tak zde fermentačnímu procesu napomohla kultivovaná houba.
Honey metoda ponechává zbytky dužiny třešní na zrnech během sušení, které následně fermentují a výsledná káva má tendenci získat ovocnou sladkost. Po umytí se tyto kávové třešně uzavřou do plastových sudů, kde fermentují bez přístupu vzduchu přibližně 72 hodin. To je anaerobní část procesu. Po odstranění slupky se zrna rozloží na vyvýšené postele, inokulují se kulturou houby Rhizopus (stejnou, která se používá při výrobě tempehu) a zakryjí se na 36 hodin. Následně se káva suší 7–10 dní, dokud nedosáhne požadované vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1400 m n. m.
- Producent: Wildan Mustofa
- Region: Weninggalih, Západní Java